Uspješno završene radionice online folklornog pjevanja za mlade od 15 do 25 godina

Ovog tjedna je završena još jedna u nizu participativnih kulturnih i umjetničkih aktivnosti koje u sklopu projekta „Kultura i tradicija online“ provodi Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo „Dunav“ Vukovar.
„Online folklorno pjevanje“, ali ovoga puta za nešto starije sudionike – osobe od 15 do 25 godina koje su tijekom ožujka 2023. g. sudjelovale na radionicama voditeljice pjevanja Marije Maslov.


Polaznici su se upoznali sa značenjem i vrijednošću glazbenog folklora općenito te s osnovnim pjevačkim elementima i načinima jednoglasnog, dvoglasnog i troglasnog pjevanja. Upoznali su se s vokalnim izričajem pučkog i folklornog pjevanja prema etnografskim regijama s naglaskom na obilježjima tradicijskog pjevanja Panonske zone. Obrađene su pjesme i popijevke koje se pjevaju s instrumentalnom pratnjom i bez pratnje, a osobito se pažnje posvetilo pjesmama u deseteračkom stihu (bećarac, svatovac, drumarac, pokladarac…). Polaznici su se upoznali i s različitim oblicima tradicijskog pjevanja panonske zone kroz pjevana šetana kola, pjesme, pjesme koje se izvode uz ples, poskočice i drugo. Osobito je stavljen naglasak na važnost shvaćanja i prenošenja tradicijske kulture kroz pjesme koje su se izvodile uz različite običaje. Tako su obrađeni običaji i pjesme koje se izvode uz ophode: proljetni ophodi na Jurjevo, Filipovčice, Križari, Ljelje, Dodole, poklade i drugo.